top of page

enodružinska hiša mlačevo

tip: enodružinska hiša 
naročnik: zasebni

leto projekta: 2014 

lokacija: nagnjeno zemljišče v strnjeni zazidavi 

parcela: 550m2

površina: 135m2 (bivalni del)

etažnost: pritličje in nadstropje

konstrukcija: lesena skeletna

fasada: vlaknocementna in lesena prezračevana

faza: izvedeno

projektantska skupina:

prof. Janez Koželj u.d.i.a., Tina Rupar Kobe u.d.i.a., Blaž Rupar u.d.i.a., Mina Hiršman m.i.a., Rok Škerjanc abs.arh.

 

sodelavci:

gradbene konstrukcije: Gorazd Mravlja /Sora

inženiring d.o.o.

elektroinštalacije: Miha Uršič /Esprit d.o.o.

strojne inštalacije: Boštjan Rant s.p.

 

foto: Miran Kambič

 

Hiša je postavljena na temenu griča sredi zaselka, kjer skladno dopolnjuje gručasto zazidavo. Preprost podolgovat volumen pod enotno streho združuje vse zunanje in notranje prostore, ki zagotavljajo  petčlanski družini kvalitetno bivanje.

 

Pokrito preddverje je namenjeno za dovoz in lopo, ki nadomešča kletne shrambe. Iz preddverja vodi vhod v stanovanjski del, ki predstavlja osrednji del stavbnega volumna v dveh etažah. V pritličju so dnevni prostori razporejeni okoli jedra s stopnicami, sanitarnimi in tehničnimi prostori ter kuhinjo. V nadstropju so spalnice za starše in za otroke, ki so ločene z veliko, naravno osvetljeno družinsko kopalnico ob stopnicah. Ob vzdolžni fasadi so med okni po vsej dolžini omare za garderobo.  Podolgovato stavbno telo se nadaljuje v dvoetažno pokrito teraso na jugozahodnem delu parcele, od koder se odpirajo lepi pogledi v daljavo.

 

Lahka lesena konstrukcija hiše je sestavljena iz skeleta in gredastih plošč ter strešnega ogredja. Razmerja prostorov so prilagojena optimalni izrabi lesa za konstrukcijo. Strešna kritina in obloga fasade sta iz odpornih valovitih plošč iz vlaknenega cementa. Na nadkritih delih ima fasada na dotik in pogled prijazno  oblogo iz lesenih letev. Enotna obloga hiše je izvedena iz tipskih elementov zbijanega sistema na modularni mreži, ki omogoča preprosto izvedbo okenskih špalet, odkapov in prehodov.

bottom of page