top of page

enodružinska hiša moste

enodružinska hiša 
moste
tip: enodružinska hiša 
naročnik: zasebni 
leto projekta: 2015  
lokacija: ravno zemljišče v naselju

parcela: 800m2 

površina: 195m2 
etažnost: pritličje in nadstropje

konstrukcija: lesena skeletna

fasada: lesena prezračevana

faza: idejni projekt 

 

projektantska skupina

prof. Janez Koželj u.d.i.a., Tina Rupar Kobe u.d.i.a., Blaž Rupar u.d.i.a., Rok Škerjanc u.d.i.a.

 

V tipičnem spontano nastalem slovenskem naselju smo zasnovali hišo, ki uporablja tradicionalne tehnične in funkcionalne stavbarske prvine, vendar jih interpretira na naročniku in lokaciji prilagojen način.

Velik čelni previs omogoča preprost in prijeten dostop do objekta. Na tem delu pritličja se nahaja vhodni del s pripadajočimi servisi. Od tu naprej sledi dnevni prostor s kuhinjo, ki ga odlikuje prečna odprtost tako na južni, kot tudi severni del vrta. Velike steklene površine so proti jugu ščitene z velikim napuščem, ki brani hišo pred poletno pripeko in na severu proti hladnim nalivom. Bivalni del je preko dvoetažnega prostora povezan z mansardo, kjer se nahajajo spalnice in večnamenski prostor. Vsi prostori v tej etaži so odprti proti pogledom na okoliške gore, kar omogoča frčada, ki je razpotegnjena vzdolž celotnega objekta. Hodnik je osvetljen s strešnimi okni.

Ta, na samosvoj način klasična združba frčad in napuščev, se z jasnimi potezami in poenoteno obravnavo fasadnega ovoja iz lesa, združi v smiselno celoto.

bottom of page