klinika za male živali Reteče

tip: zdravstveni
naročnik: zasebni 
leto projekta: 2018 
lokacija: ravno zemljišče v naselju  

površina:285m2
etažnost: pritličje in nadstropje

konstrukcija: lesena 

fasada: lesena prezračevana

faza: izvedeno

 

projektantska skupina:

prof. Janez Koželj u.d.i.a., Tina Rupar Kobe u.d.i.a., Blaž Rupar u.d.i.a., Maruša Jamnik m.i.a., Črt Jaklič m.i.a.

sodelavci:
gradbene konstrukcije: Gašper Ziherl, Punkt d.o.o.
elektro instalacije: SMEL d.o.o.
strojne instalacije: SIMEP inženiring d.o.o.

 

izvedba:

Tesarstvo Kaltak d.o.o.

Stavba klinike za male živali v Retečah daje s svojo obliko logičen odgovor na pogoje lokacije. Proti glavni cesti na severu se odpira z vhodno nišo za obiskovalce klinike, proti naselju na južni strani se končuje z dvoriščem, službenim in servisnim vhodom ter ložo stanovanja v nadstropju, med tem ko se vzhodna in zahodna stran bolj zapirata proti sosednji trgovini in bodoči zazidavi. Značilna oblika vzpenjajočega se kvadra spremlja obris sosednjih hiš in nakazuje okoliško strešno krajino. Klinika je zasnovana v obliki črke H, ki oblikuje dve stranski lameli s pomožnimi prostori in srednjo lamelo z operacijsko dvorano. Po vzdolžni osi se stopnjujejo prostori od javnega do internega značaja, ki se začenjajo s sprejemnico in lekarno ter preko ambulant in operacijske dvorane iztečejo v hospital za živali. V nadstropnem delu si sledijo osrednji zračni prostor, pisarne in stanovanje. Za razliko od večine takšnih klinik je stavba v celoti zgrajena iz lesenih konstrukcij skeletne mreže in stropnih gred. Zunanjost klinike je zadržana v temnejši sivi barvi obloge iz parjenih smrekovih desk, v nevtralna notranjost prevladujejo obloge in medicinska oprema svetlo sivih tonov, izstopa le leseno pohištvo v čakalnici. Oblikovalsko vodilo projekta je bilo z obliko in porazdelitvijo oken ustvariti različna vzdušja v posameznih prostorih klinike z naravno svetlobo in pogledi skozi okna. Svetla, na tri strani odprta čakalnica blaži strah malih živali in njihovih lastnikov pred neprijetno izkušnjo, padajoča zenitalna svetloba bogato osvetljuje ordinacijo sredi stavbe, kjer se opravlja najbolj zahtevno zdravljenje, hodniki in stopnice dobijo svetlobo s strani, stanovanje veliko sonca preko lože. Na ta način se dnevna svetloba iz različnih višin in strani mehko razliva po vseh prostorih in ustvarja povsod prijetne pogoje za gibanje, različna opravila in bivanje v stavbi. 

kli_kvadrat_www
kli_kvadrat_www

press to zoom
ret_v_sit_www
ret_v_sit_www

press to zoom
ret_int_op_www
ret_int_op_www

press to zoom
kli_kvadrat_www
kli_kvadrat_www

press to zoom
1/7